
Daniel Nazare este realizator și co-realizator de emisiuni la Radio Sport Total FM, singurul post de profil din România. Este acum reporter special la Prosport.ro și senior-editor la Revista 100 % Sport. Are o vechime de aproape 25 de ani în presa românească.
Este jurnalist sportiv din 1996, debutând ca redactor la ziarul ZIUA. Apoi a trecut la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (şef departament Fotbal Intern), Adevărul (Şef secţie Sport şi, ulterior, Director Editorial Divizia WEB), Cancan (redactor-şef adjunct) și Click.ro (redactor-şef). A fost invitat permanent, de-a lungul timpului, la posturile GSP TV, TV Sport, Telesport, Sport.ro și Digi Sport (emisiunea Digi Sport Special). A scris la rubrica de opinii și editoriale pentru ProSport, Adevărul, Evenimentul Zilei, IlfovSport, 100% Sport.
A colaborat cu publicaţia spaniolă AS, a comentat meciuri din campionatul Spaniei în perioada 2006-2008 la Boom Sport One și deține Licența C de antrenor de fotbal.
Daniel Nazare este E-Tutore – Specializare pedagogică pentru formatori în învăţământul de la distanţă, diplomă obţinută în 2012 la Madeira (Portugalia).
Daniel, cum apreciezi mandatul lui Mirel Rădoi la naționala României?
Cred că este un selecționer atipic față de ce a avut România pînă acum. Joacă ofensiv, are o altă mentalitate și este foarte deschis cu presa. Are argumente, logică, bun simț, tupeu când e cazul, nu fuge de intrebări incomode. Am remarcat că în meciul cu Irlanda de Nord, 1-1 acasă, a jucat cu doi atacanți veritabili: Pușcaș și Alibec. De neconceput nici măcar în vremurile bune. Iordănescu, Pițurcă și Răzvan Lucescu ar fi preferat doi mijlocași la închidere. Contează rezultatele, n-au venit încă, dar stilul și mentalitatea sunt diferite. Eu i-aș da încredere în continuare și aș miza pe el. Evident, dacă aș fi președintele FRF
Dar naturalizarea jucătorilor în fotbalul românesc?
Sunt ca și tine mai conservator. Cred că fotbalul românesc nu stă în Camora sau Mitică Cardoso, despre care se vorbește tot mai mult acum. Avem zeci de fotbaliști buni, cărora le putem da credit. Dacă acest Camora era atât de bun era coechipier cu Cristiano Ronaldo, nu ne rugam noi de el… Atenție, e cel mai vârstnic debutant la echipa națională. Mai joacă 1-2 ani apoi pleacă la el acasă… Noi cu ce rămânem? Aș fi mizat pe Florin Ștefan de la Sepsi mai mult, chiar dacă era un risc. Asta ca să dau un exemplu rapid.
E un dezavantaj dacă un jurnalist este suporter declarat a unui club sau e bine sa fie secretă opțiunea lui?
Nu. Un jurnalist bun are scriitură, poate face o analiză exactă, are informații exclusive și înțelege fenomenul. Poți face asta și dacă ții cu FCSB, Steaua, Craiova 1948 sau CSU Craiova. Ori dacă nu ții cu nimeni. Eu militez pentru a face public afinitatea pentru un club sau altul. Eu, unul, am ținut cu Steaua. Dar azi nu simpatizez nici cu Steaua, nici cu FCSB. Steaua nu mai există pentru mine!
Este presa un mediu stabil financiar? Tu poți trăi decent doar din câștigurile din presă?
Depinde. Am avut momente când am trăit doar din presă, dar am avut și două firme care au produs la un moment dat din alte domenii de care m-am ocupat: educație și asigurări. Acum am 4 joburi în presă: jurnalist Prosport.ro, realizator de emisiuni la Radio Sport Total FM, senior-editor la Revista 100% Sport și scriu articole și pentru o casă de pariuri. Din când în când apar și la Pro X. Nu mă întreba cum le împac pe toate… Cert e că mă descurc. Contează că fac ce îmi place și asta este minunat. Extraordinar!
Am și licența C de antrenor, am antrenat și o grupă de copii. După doi ani mi-am dat demisia sau, ca să citez un clasic, am fost destituit. Înainte să mă apuc să-i antrenez pe cei mici am crezut că terenurile. AMFB-ul și arbitrii sunt cele mai mari probleme. Acum trebuie să-ți spun că marea problemă, imensă, de nerezolvat deocamdată, sunt părinții. Mulți îî văd pe cei mici un fel de Messi sau Ronaldo, știu ce e de făcut, urlă, se ceartă cu arbitrul… Iar la final îl iau în colimator și pe antrenor că nu știe meserie, că nu l-a băgat pe X sau Y:)))
Am rezistat, a fost o experiență, am învățat multe, dar m-am lecuit! Prefer să mă uit la fiul meu, Andrei (10 ani jumătate), din tribună. Fără să-i dau sfaturi live, ci doar acasă când ajungem. Încerc să-i conving pe părinți să-i lase pe copii să se dezvolte, chiar dacă fac multe greșeli. Din greșeli se învață, e o vorbă!
Care este Top5 all time jucători din fotbalul mondial după părerea ta?
Maradona, Hagi, Messi, Ronaldo (dințosul), Ronaldo de acum.
Care e opinia ta în conflictul Steaua-FCSB?
Steaua nu mai există pentru mine. Steaua a fost! Acum sunt două echipe de fotbal, CSA Steaua și FCSB. Una n-are niciun fel de organizare, cealaltă e condusă de doi oameni care au fost la pușcărie. Fiecare greșește în viață, e normal, dar trebie să faci un pas în spate. La noi e invers. Nu pot fi fanul unei echipe cu o asemenea imagine. Prefer să mă concentrez pe fotbalul spaniol, sunt fan Deportivo La Coruna, acum în Segunda B (liga a treia). Fan de vreo 25 de ani, de la penalty-ul ratat de Djukici în care s-a pierdut un titlu. Eu și Mihai Mironică îi urmărim mai des, chiar dacă pare că a trădat alb albastrul pentru FC Liverpool… Eu râmân fidel!
Cum analizezi activitatea spaniolilor la (încă) Dinamo?
Nu există așa ceva. Deocamdată sunt iluzii. Să nu devină deziluzii.
Ai jucat fotbal la nivelul junioratului?
Da. Copilărind în cartierul Pajura am jucat la Coresi (liga 4, Divizia Onoare se numea cred), în spatele Casei Scânteii, toate posturile în afară de portar. Între buturi era Cristi Buturugă, mijlocaș central Andrei Ștefănescu (de la Alb și Negru). Copii, juniori, seniori – toate etapele. Dacă m-am apucat de presă, n-am ajuns director sportiv sau președinte la acest club :))) Dacă Mihai Stoica se laudă că a jucat la Voința Șivița, eu de ce nu m-aș lăuda că am jucat la Combinatul Poligrafic București? Noi aveam și dușuri, totuși…
La ce lucrezi momentan, ne poți spune ? Din punct de vedere profesional
N-am niciun proiect nou, vreau doar să îmbunățesc ceea ce fac și vor fi câteva surprize în acest sens. Ca jurnalist trebuie să devii mai bun, mai informat, în fiecare zi. Mie nu îmi place să mă plafonez, citesc și vreau să progresez. E ca la antrenori, înveți zi de zi altceva. Dacă tu crezi că le știi pe toate, de fapt ești zero!
Ce sfaturi îmi poți da în aceasta meserie nouă , de blogger?
Setează-ți un număr de articole pe săptămînă, vino cu lucruri noi, abordează idei de materiale pe care alții nu le văd și nu le simt. Nu abandona site-ul cu zilele, vezi ce scriu alții, compară și analizează. Cere sfatul altora și nu îți fie rușine să faci asta. Nu trata anumite subiecte superficial, verifică și documentează-te. Și cel mai important: nu scrie pe blog lucruri pe care le vezi în altă parte. Eu te citesc pentru că știu că ai informații pe care nu le găsesc pe late site-uri. Ține-o tot așa!
Nazare are dreptate dar…foarte parțial. Într-adevăr brandul de fotbal Steaua-Bucuresti nu mai există,el a murit, dar nu a murit de moarte “bună ” .Brandul Steaua a fost pur și simplu “asasinat” în public fără ca nimeni sa protesteze, fără ca nimeni sa denunte crima faptuita împotriva traditiei și a unei valori naționale, împotriva unei moșteniri culturale sportive a poporului român.Era datoria morala primordială a presei sportive sa apere valorile sportului românesc, însă mai toti cei din presa au tăcut mâlc (de frica sa nu cada “magareata” și pe ei !) ,ba unii s-au bucurat și au aplaudat .Probabil ca România nu merita acest brand de succes. Bravos națiune ! 😊
Apropos de pușcărie ! Messi si Ronaldo sunt de asemenea infractori periculoși, condamnati cu suspendare pentru evaziuni fiscale uriașe.De ce oare doar cu suspendare ?! Păcat că nu au fost judecati in Ro sa înfunde pușcăria pe vreo 10 ani fiecare 😀