
Te salut, Ronaldo! Felicitări, ai avut un an calendaristic foarte bun cu multe reușite, goluri/assisturi. Care consideri că au fost plusurile și minusurile?
Într-adevăr, a fost un an reușit cu prezență în 39 de meciuri oficiale, cu multe goluri și pase de gol. Mă bucur că reușitele mele au fost puse în slujba echipei și am reușit să terminăm pe locul 3 în play-out. În caz contrar, dacă retrogradam, cifrele mele nu ar mai fi avut nicio valoare.
La capitolul plusuri, văd contribuția mea la mai mult de 60% din golurile reușite de Gaz Metan, iar la capitolul minusuri, cred că trebuie să fac mai mult pentru a mă impune în afara gazonului, în vestiar. De asemenea, jocul meu trebuie să fie mai agresiv, mai dur pe contacte fizice și să am reușite mai multe pe recuperare.
Este un trend accentuat în ceea ce privește exodul tinerilor fotbaliști. Pentru tine ce a însemnat plecarea de acasă în Olanda atât de tânăr?
A însemnat enorm deoarece după Academia Hagi, școala de fotbal olandeza m-a șlefuit, mi-a dat o altă mentalitate, m-a învățat cu un alt ritm de joc, mai intens și mai ofensiv. Totodată, am învățat foarte bine două limbi străine, engleza și olandeza. Mi-am facut mulți prieteni olandezi, germani, marocani, africani și astfel această experiență mă va face pregatit pentru o nouă încercare în străinatate.
Ai jucat în linia mediană pe toate pozițiile. Unde crezi că-ți pui în evidență cel mai bine calitațile?
Da, într-adevăr am jucat la o echipă în doi ani, pe 6 posturi având 6 antrenori, însă tot ce s-a întâmplat în cariera mea până acum m-a călit, m-a maturizat și m-a ajutat. Este, însă, foarte important pentru un jucator să joace pe calitățile lui, pe maxim două posturi. Iar eu sunt un inter dreapta sau un decar, depinde de sistemul de joc și de viziunea antrenorului
Ai marcat deseori de la distanță. Cât este nativ și cât exersare în biomecanica execuțiilor tale?
Eu nu cred că un jucator poate fi nativ pe aspecte tehnice, eu cred că pe fizic poate fi nativ, gen jucătorii de culoare, care au viteză mare și joacă extreme pe calitățile lor moștenite. Restul, sunt convins că se exersează mult, se obțin prin antrenament asiduu, prin repetări și mai ales în privința mea, prin antrenamente de individualizare. Cred cu tărie că pentru anumite posturi nu ai cum să excelezi dacă nu te antrenezi în plus, deoarece la antrenamentele de echipă nu e suficient timp pentru, de exemplu, cornere, lovituri libere, șuturi, dezvoltarea piciorului deficitar, etc.
Care este Top 5 “all time” pentru fotbaliști la nivel mondial?
1. Ronaldo (brazilianul, originalul, dințosul) pentru că a revoluționat fotbalul.
2. Cristiano Ronaldo pentru că e un ,,fenomen” lucrat.
3. Gheorghe Hagi pentru că este fenomenul nostru.
4. Maradona.
5. Pele.
“Am 34 de portari in agendă, de peste tot pe unde am fost, si vreo 60 de fundași pentru individualizare!”
Ce aspirații ai cu echipa de club, echipa națională?
Este visul oricărui copil care practică fotbalul, acela de a îmbrăca tricoul tricolor! Am făcut-o la loturile de juniori și îmi doresc din suflet să ating acest țel! E clar că mai am de muncă dar la fel de clar îmi este, că nu depinde doar de mine.
Te-ai gândit vreodată ce vei face după cariera de fotbalist? Ești preocupat de dezvoltarea ta extra fotbal?
Nu sunt preocupat deocamdată de altceva, dar sunt conștient că există viață după fotbal, că va trebui să investesc cu cap în ceea ce mă va ajuta Domnul să câștig. Aici am familia lângă mine care ma sprijină, fratele meu va fi avocatul și contabilul meu.
Pe cine alegi, pe Ronaldo “brazilianul” sau pe Cristiano?
Grea alegere, pe amândoi îi încadrez la Capitolul “Il Fenomeno”, dar originalul este cel care a deschis seria de mari fotbaliști-Ronaldo.
Ce diferențe ai găsit între modul de lucru din România și metodologia olandeză la nivelul juniorilor?
În primul rând, libertatea de acțiune până la anumite vârste, dată mai ales jucătorilor creativi. Îmi amintesc că antrenorul meu de la Feyenoord, Jeffrey Oost, care fusese antrenorul lui Van Persie și Arien Robben la Olanda U2, spunea că i-a lăsat să joace mereu cu trei mingi! Câte una pentru ei doi și una pentru restul colegilor! În Olanda sunt baze de antrenament perfecte, bazinul de selecție este mai mare, completat de marocani, de africani din academiile olandeze din Africa, etc. Plus că există aceeași identitate sportivă, același sistem de joc de la cei mici până la echipa mare.
De asemenea, în Olanda mi-au sugerat ca mijlocaș ofensiv să rămân în plus să exersez, lovituri libere, centrări, pase lungi, cornere, picior deficitar, etc. Mi-au spus că dacă vreau să excelez, să fac ANTRENAMENTE DE INDIVIDUALIZARE. Tocmai de aceea eu am 34 de portari în agendă, de peste tot pe unde am fost și vreo 60 de fundași! Cu ei am facut antrenamente separate. În Olanda mă obligau, în România mi-au interzis!!! Asta ca să mai spunem și lucrurilor pe nume, deși unii se vor supăra. Au invocat supraantrenamentul, dar eu îmi iau masuri să nu existe, pentru că mă odihnesc zilnic după-amiază și am achiziționat de când am ajuns la seniori aparate de refacere… Compex ultimul tip, Game Ready, Hiper Volt. Am investit în bazin de înot și refacere, am cea mai bună kiropractoare, pe doamna Albu Luceta, care vine dupa mine peste tot când am nevoie! Iau măsuri să nu fiu supraantrenat.