Răzvan Raț este unul dintre cei mai buni prieteni de-ai mei din fotbal.
Am avut bucuria să jucăm împreună la Rapid, la începutul ascensiunii sale, chiar o perioadă importantă am împărțit aceeași cameră de cantonament.
Reprezintă un exemplu viu pentru tinerii fotbaliști, că ambiția, munca, spiritul de sacrificiu alături de talent l-au propulsat la cel mai înalt nivel, câștigând un trofeu continental și reprezentând România de peste 100 de ori, deseori cu banderola pe braț.

Răzvan îți amintești cum ai dat tu primul gol în Liga 1 pentru Rapid?😊

Da , cum să nu-mi amintesc, nu am dat multe goluri asta pentru că eu am fost responsabil cu assist-urile. Am înscris primul gol pentru Rapid într-un meci cu FC Argeș pe 14 august 1999 după ce tu ai tras la poartă și a respins portarul la mine😁. 

Ai câștigat aproape tot la nivel de club plus peste 113 de reprezentații la naționala României. Ai rămas cu vreo neîmplinire la sfârșitul carierei?

Da, deși sunt mulțumit de cariera mea, am rămas cu anumite lucruri pe care eu le trec la neîmpliniri. Și anume: ca obiectiv eu aveam setată o finală de Champions League și nu am ajuns decât în sferturi. Apoi faptul că nu am avut ocazia să joc la un turneu final de campionat mondial și cred că acesta împreună cu faptul că nu s-a concretizat transferul care era așa de aproape  la Real Madrid în 2009 sunt cele mai mari neîmpliniri din cariera mea. 

Te-ai acomodat excelent în Ucraina. Ai văzut diferențe dintre cele două popoare?

Cred că m-am acomodat excelent și după ce am plecat din Ucraina, mă refer la Anglia, Spania și Grecia dar, într-adevăr, cel mai bine m-am simțit în Ucraina. Normal că sunt diferente, culturale, de mentalitate și altele. Oamenii de acolo pe toată durata șederii mele (10 ani) au fost întotdeauna prietenoși, săritori și chiar am găsit prieteni adevărați. 

Care este orașul tău preferat din Europa? ( Eu îl bănuiesc)😁

Clar Madridul 😉. Este orașul în care m-am simțit cel mai bine din toate punctele de vedere și cred că, dacă Madridul avea ieșire la mare era cel mai bun oraș din Europa.

Ai jucat 300 de meciuri pentru Shakhtar. Care a fost cel mai bun meci al tău pentru ucrainieni?

Cred că au fost mai multe meciuri în care am fost și jucătorul meciului, dar cred că cel cu Braga în Champions League, meci în care am și înscris plus assist a fost cel mai bun.

Dar pentru echipa națională?

Aici sunt în dubii…..doua variante: celebra victorie cu Germania 5-1  în care am înscris în poarta lui Kahn care atunci era cel mai bun portar din lume sau meciul contra Bosniei de pe Giulești 3-0 în care am semnat toate acele  assist-uri .

Care este top 5 jucători all time din fotbalul mondial după preferințele tale?

Aici e mai greu având în vedere diferențele de ere în care au activat acești jucători. De aceea nu i-aș pune într-un top de la 1 la 5, dar îți dau jucătorii mei preferați : Messi care, într-adevăr, după părerea mea, e cel mai bun jucător all-time 😎, Maradona, Ronaldo brazilianul, Zidane, Ronaldo. Greu să mă pronunț asupra lui Pele sau Eusebio, Garincha și alții pentru că nu i-am prins și știu destul de puține lucruri sau am văzut foarte puțin din cariera lor.  

La ce nivel se află Academia ta de fotbal? Ai planuri de dezvoltare?

Academia Răzvan Raț este cred eu la un nivel bun. Și nu mă refer aici la rezultate dpdv sportiv. Filosofia academiei e una aparte cred și aceea că în primul rând formăm și șlefuim caractere și apoi fotbaliști. Un mare fotbalist nu poate să ajungă  la cel mai înalt nivel decât pe baza unui caracter foarte de fier și a unei mentalități cu adevărat de învingător. Doar așa poți ajunge în vârful piramidei. Rezultatele dpdv sportiv ( rezultatele meciurilor) nu contează la copii și juniori. Planuri de dezvoltare există și o să le aflați la momentul potrivit.

Unde te vezi profesional peste doi-trei ani?

Greu de spus… Am declarat-o în multe rânduri că nu sunt potrivit pt o cariera de antrenor și că aș îmbrățișa o mai mult pe cea de manager de club, director sportiv. Am terminat facultatea de management sportiv și master, acum fac cursuri care sunt predate de UEFA in management de fotbal….mă pregătesc. Vom vedea, în funcție de opțiunile care o sa apară pe parcurs o să fiu sau nu la locul potrivit.

Ai început să joci tenis de câmp tot mai des? Te relaxează? Te menține în formă?

Da , joc în primul rând pentru că îmi place, mă și menține în formă și e un sport care antrenează psihicul și ambiția. Iubesc acest sport și îl găsesc fascinant.

narcis
noiembrie 24, 2020

1 comments on “Răzvan Raț a fost atât de aproape de Real Madrid în 2009

  1. Pentru mine ca om si ca iubitor al sportului cu balonul rotund, atat Narcis Răducan cat si Răzvan Raț, sunt oameni care au lăsat foarte multe lucruri frumoase si atat de iubite pe parcursul activității lor sportive. Va doresc si de acum inainte sa aveti succes si împliniri in tot ceea ce faceți si va multumesc pentru onoarea de a fi împărțit terenul de fotbal cu voi. Numai bine !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *