
1. Felicitări pentru noul proiect ALEPH TV, vă urmăresc cu mare interes! Ai parcurs traseul profesional fără scurtături, de la reporter, la CEO în ProTv. Ce nouă provocare te energizează în noul concept?
Fac ceva nou, cunosc oameni noi, construiesc. Fac conținut diferit, am luat ceva de la 0, e “Protv”-ul meu, dupa 26 de ani de la primul Protv. La Protv am fost de toate, nu mai aveam ce să fac nou.
2. Ești un fervent jucător de bursă. Pe lângă randamentul de 10% mult dorit, îți alimentează bursa eficient și baza de date proprie, prin conectarea în timp real cu orice colț de pe Glob?
La bursă nu e bine să joci, la bursa investești. Adică, e bine să cumperi companii despre al căror business ai date, înțelegi ce fac, cum se dezvoltă, care sunt competitorii lor. Nu cumpăr fără să citesc. Bursa este un loc în care simți planeta, decizi acum ceva, care are efect imediat în Asia sau America, e manifestarea lipsei de birocrație, pentru că, într-o secundă, cumperi un bun. N-ai șefi, nu te întâlnești cu nimeni, muncești de oriunde: din parc, din mașină, de acasă. Și e un loc veșnic treaz. Cel mai important e că citești mult, afli lucruri noi, înțelegi trenduri, cunoști povești ale unor oameni de mare succes.
3. Care sunt diferențele dintre bursă și predicțiile sportive?
Bursa e mai puțin dependență de noroc, aș zice. Marii actori ai scenei politice, deciziile lor, schimbă rezultatele, e ca la pariuri aici, unde arbitrul poate influența. Acțiunile sunt mai prietenoase, în sensul că, scăderea de o zi poate fi reparată a doua zi, lucru care la pariuri este exclus, miza se pierde la finalul jocului. În plus, bursa îți oferă și șansa dividendelor, pe lângă cea a aprecierii acțiunii. AT&T, ca să dau un exemplu, crește an de an cu 3%-5%, dar le dă acționarilor și dividende de circa 6%-7%.
4. Comentatul sportiv pare pentru tine, cum e fotbalul de stradă pentru mine, o pasiune pură. Vei continua și această activitate?
Sigur, îmi doresc să comentez, asta am visat să fac de când eram copil. Nu știu acum să spun cum, unde, ce meciuri. Pot să o fac și pentru partidele de fotbal online, jucate de gameri. Pot să comentez cu tine invitat, meciuri între copii. Nu trebuie să lași pasiunea să se stingă.
5. Cum ai reușit să cultivi și să menții împreună cu Felix, un cuplu de succes în meseria asta, de peste 25 de ani?
Am evoluat profesional împreună, n-am avut timp să ne plictisim unul de celălalt 🙂 De vreo 12 ani ne-am mai întâlnit doar la microfon, în rest am fost ocupați cu altele, nevăzute publicului mare. El, online. Eu, management, programe. Trăiam meciurile, cu bucuria cu care te delectezi cu un desert sau cu un pahar cu vin bun. Nu mai era meserie, comentariul era ca o zi plină, reușită, de vacanță.
6. Te-aș provoca să-mi dai Top 5 players all team în viziunea ta.
Of, niciodata nu mi-au plăcut topurile, întotdeauna mă supăr că nu pot să-i înghesui acolo, pe toți cei pe care îi apreciez.
1. Maradona, 2. Van Basten, 3. Belodedici, 4. Zidane, 5. Ronaldo (brazilianul)
7. Care este echipa ta preferată din străinătate și care este antrenorul favorit?
Juventus, clar. E peste toate celelalte echipe dragi mie. Din Spania, îmi place Sevilla, în Anglia, Bielsa m-a apropiat de Leeds, Pep m-a făcut să mă uit la City, Borussia Dortmund și Schalke sunt preferatele din Germania, chiar dacă sunt rivale. Dar Juve e echipa cea mai dragă mie.
8. Ai un meci de neuitat din poziția de comentator la fața locului?
Daaa… Dinamo Kiev – Steaua, Franța – România la Euro 2016, Serbia – Romania 2-2, retragerea lui Gică Hagi, Steaua – Chelsea, Real – Bayern, Juve – Real. Pasiune am pus la toate meciurile pe care le-am comentat.
9. Tu cum vezi conflictul Steaua – FCSB? Are vreo șansă să reușească, din punct de vedere financiar, proiectul CSA?
Justiția a decis că Steaua este o marcă aflată în proprietatea României, că așa sunt ministerele, instituții plătite din bani publici. Proiectul CSA este o sfidare la adresa lumii în care trăim, este o reîntoarcere în trecut, banii cetățenilor folosiți pentru fotbal profesionist. Ambiții absurde ale unora rămași în trecut. Atenție, ce spun nu are vreo legătură cu FCSB. Eu cred că Armata, administratorul acestui brand, trebuie să găsească urgent un partener căruia să îi încredințeze marca Steaua, potrivit unor condiții de investiție, de performanță, de imagine ș.a.m.d. Și Armata, să își vadă de tancurile și tunurile ei, că treaba ei e să protejeze țara, nu să cumpere ghete la fotbaliști. FCSB e club privat, nu trebuie să fie el cel care să administreze marca Steaua. Treaba mea, de cetățean, nu e legată de FCSB, ci de CSA, că acolo sunt banii pe care îi dă fiecare dintre noi. Sunt indignat când văd că tot felul de ofițeri rigizi, decid, ca patroni, cine trebuie să joace pe stadionul construit din banii bugetului de stat. Și mai indignat sunt când văd ca niciun sef de Guvern nu a intervenit să-i pună la punct pe acești funcționari, care sfidează reguli de viață și de bun simț. CSA este doar o dovadă a lipsei de performanță a României. Și nu vorbesc de performanță sportivă, ma refer la dezvoltarea țării, la educarea cetățeanului.
10. Dar modelul spaniol impus la Dinamo, cum îl apreciezi?
Dinamo este, cu excepția scandalului legat de stadion, un model pentru cum ar trebui să arate parteneriatul Stat-privat. E o afacere privată, plătește taxe potrivit legii, nu am cunoștințe să folosească bani publici. Dacă va avea performanță sportivă? Nu știu asta. Nu știu nici dacă Liga și FRF au întrebat cine e fondul de investiții care plătește cheltuielile operaționale la Dinamo, ori asta nu e ok. Mă uit la Premier League, unde Newcastle a ratat investiția Saudită, pentru că nu au fost dovezi clare ale lipsei de implicare a guvernului saudit în afacere. Așadar fotbalul serios refuză asocierea cu banii publici, asta ca să revin la subiectul CSA. Îi doresc succes lui Dinamo, așa cum le doresc succes tuturor celor care încearcă să construiască o afacere cinstită în sport.

În ceeace privește problema fostelor cluburi “fanion”, pe care ai pus-o în discutie ,opinia mea este urmatoarea :
1)clubul foștilor “câini roșii ” după ce a fost transferat investitorilor spanioli și bucșit imediat cu o mulțime de jucători spanioli nu mai prezintă pentru mine niciun interes pentru că astfel Dinamo si-a pierdut total (din punctul meu de vedere) identitatea.
2) în cazul FCSB-Steaua justitia si-a spus mai demult cuvantul ceeace a condus si la distrugerea brandulului Steaua.
Dacă scopul acțiunilor a fost demolarea fotbalului românesc, odinioară performant, atunci pot spune ca actiunea a fost încununată de succes ! 🙂
Situatia echipelor de traditie din București ne da un indiciu clar ca s-a urmarit consecvent demolarea fotbalului romanesc.Oare chiar atât de mult deranja ca echipele romanesti mai ciuguleau si ele la masa bogaților ,sa fi fost și alte înterese mai subtile ?
Dispariția echipei de traditie Progresul(FCNational), falimentul Rapidului, demolarea brandului Steaua, insolventa și apoi înstrăinarea lui Dinamo sunt numai câteva exemple.
Poate ca sfertul de finală UEFA Steaua-Rapid din 2006 a fost semnalul că situatia a devenit intolerabilă. Daca (doamne ferește !) o echipă românească câștiga cupa ? 🙂
Și s-a pornit tăvălugul…