,,Un lucru este cert”, ar spune Ilie Dumitrescu. Avem de-a face cu un antrenor cu foarte multe calități. Deși contestat de noi, Mihai Stoichiță n-a greșit arzând etapele instalării lui Mirel la U21 și ulterior la naționala mare.
Îmi aduc aminte că Țițu Dumitriu îl lăuda foarte tare în perioada FCSB. În primul rând ,,citește” bine adversarul. Este foarte curajos în ceea ce privește formula de start . Apoi, deține dezinvoltura unui antrenor de primă mână, demonstrând că nu are bariere psihologice în a-și exercita meseria, echipele sale joacă deschis, ofensiv, oferind încredere maximă jucătorilor. Pe faza de apărare vedem 10 x Rădoi.
În plus față de majoritatea antrenorilor români stăpânește arta comunicării cu presa și implicit cu suporterii.
Jumătate din valoarea unui antrenor o dă modul cum comunică cu exteriorul, în această eră a conferințelor de presă. Vezi Klopp, Guardiola, Mourinho, păstrând proporția de rigoare în ceea ce-l privește pe Mirel.
Nu l-am văzut acuzând arbitrajul, starea terenului sau ghinionul, radiografiind cu fair play atât reușitele cât și momentele sale de neinspirație, concentrându-se cu voce tare doar pe redresare, dezvoltare cu energie pozitivă.
Cu o diplomație ușor excesivă, dar care se impune când ești în fața microfoanelor. Toate aceste calități ascund cu brio greșeli inerente ale tinereții profesionale. O confirmă în analiza sa și Gabi Balint ,,că înțelepciunea schimbărilor eficiente vine odată cu vârsta la antrenori”
Din punct de vedere gazetăresc subiectul săptămânii se numește Mirel Radoi și echipa sa.
Poate m-am grăbit să scriu la cald imediat după meci, dar n-am vrut să se dilueze acest sentiment plăcut , că avem din nou identitate la nivel reprezentativ. Naționala A arată tot mai mult cu U21 de anul trecut.
Am reușit să subordonăm o selecționată B a Bundesligii ceea ce nu e puțin în actualul context al fotbalului românesc.
Este adevărat, noi românii trecem ușor de la o extremă la alta. Dar n-am de gând sa fac notă discordantă cu compatrioții mei.
Toate gândurile noastre calde se îndreaptă acum către frigul Islandei și Cercul Polar, în cea mai nordică capitală a lumii, unde sper ,,să spargem gheața necalificărilor”.
https://m.sport.ro/nationala/exclusiv-dezvaluirile-lui-sergiu-hanca-dupa-debutul-lui-radoi-la-nationala-mister-a-luat-presiunea-asupra.html
Într-adevăr Sergiu Hanca subliniază și el schimbarea de mentalitate pe care a adus-o Radoi la națională, dar atentie la remarca lui Contra care reamintea că și la începutul mandatului lui s-a petrecut un fenomen asemanator. Cu tot respectul pentru rezultatul din Austria să nu uităm că echipa României a fost dominată destul de net, iar golurile doi și trei au fost întâmplătoare, după erori puerile ale apărării austriece, golul doi fiind si consecinta unei lovituri libere acordată cam gratuit. Am inteles de asemenea ca austriecilor le-au lipsit jucători importanti.
PS
Poate îmi explică cineva logica tactică a introducerii lui Iancu în locul lui Deac accidentat.Iancu nu a jucat niciodată(nici în acest meci) pe post de mijlocaș de travaliu precum Deac, dar nici nu a fost al doilea vârf alături de Alibec. Iancu a navigat intr-un teritoriu al nimănui pe partea dreapta, nici apărător nici mijlocaș, nici atacant.S-a spus ca a fost introdus sa-l ajute pe Burcă în apărare !? Golgheterul campionatului pus sa facă o treabă care nu a facut-o niciodată !
Bizară schimbare!