S-a creat, în ultimii doi ani, un duel spumos între Dan Petrescu și presa sportivă. Nimeni nu a avut argumente să pună la îndoială valoarea profesională a ,,bursucului”. De când s-a întors în Liga 1, a crescut produsul, a adus-o pe CFR în poziția de lider al provinciei, alături de UTA, cu cele șase titluri la activ. De asemenea, a adus echipe mari la Cluj, pe care le-a și bătut, aducând onoare și bani fotbalului românesc.

E limpede că, atunci când spune că Botoșani e cel mai puternic adversar pe care l-a avut vreodată sau că Floriana malteză presărată cu cetățeni sud-americani ar fi totuna cu a juca împotriva lui Neymar, Coutinho și Messi, este o amuzantă exagerare. De fapt, este o cale de a-și conecta mental propria echipă la importanța jocului, tocmai pentru a nu păți precum Craiova la Tbilisi, de exemplu. Poate fi și un soi de superstiție. Probabil, supraestimarea publică a adversarului este și o formă de a crea un ușor alibi în caz de eșec, specific antrenorilor. E adevărat, fără succes, de aici și reacțiile analiștilor sportivi, după fiecare conferință de presă a antrenorului.

Dar dacă depășim momentul de exagerare incontestabilă, vom descoperi un mare adevăr cu argumente multiple. ,,Ce merităm noi în plus, față de Dinamo Zagreb, Astana, Ferecvaros, Apoel Nicosia, Ludogoretz, Slavia Praga, Partizan Belgrad?”, ne întreabă Petrescu.

Care este numitorul comun al acestor echipe?

În primul rând, bugete între 15 – 30 milioane de euro, net superioare echipelor noastre. Apoi infrastructura.

Statul creează platforma de a atrage sponsori și performanță. Infrastructura, în majoritatea țărilor mai sus menționate, este pusă la dispoziție de către autoritățile locale. În loc să facem departamente de sport în primărie, pompând bani publici, insuficienți, cu întârziere și uneori și cu dedicație (cu excepțiile de rigoare), mai bine ,,învățăm cluburile să prindă pește”. Precum fac vecinii unguri, de exemplu și nu numai ei.

Un campus sportiv în fiecare reședință de județ, însemnând stadion de 10-15.000 capacitate, terenuri de fotbal petru academii, piste de atletism, sală de sport, patinoar, bazin de înot, reprezintă platforma ideală pentru sponsori și management eficient.

Dinamo Zagreb vinde în medie de 15 mil.€ în ultimii 10 ani, cu un buget de 20 mil. anual, din care 10% este exclusiv academiei.
Partizan Belgrad a semnat pe 5 ani cu gigantul Gazprom, pentru un total de 19 mil.$, din care 23% se duc la academie, clauză contractuală asumată.
Ludogoretz din Bulgaria, cu o bază sportivă de invidiat, cu un buget anual de 20 mil.€/an , de ce n-ar pleca favorită, cu o reprezentantă a Ligii 1
Slavia Praga are buget de peste 30 mil.€, devenind o adevărată echipă europeană.

Pentru cei care consideră că ,,nu joacă bugetul” în fotbalul actual, îi invit să parcurgă clasamentul primelor 20 de cluburi din Europa, unde nu vom regăsi club sub 100 mil.€ buget iar în primele 10, nu există niciunul sub 500 mil.€, buget anual.

Concluzia este că, dacă ar fi măcar un exemplu de a face fotbal la cel mai înalt nivel, fără investiții și programe serioase, s-ar regăsi în top.
Dar este imposibil. Proporția este matematic confirmată: investești, obții roade, așa cum frecvent a subliniat și Hagi.

Ne-a rămas orgoliul fotbalistic de acum 20 ani, ceea ce nu e rău, dar care nu e dublat de fapte și generează doar frustrări și foarte rar minuni, vorba lui Petrescu.4 comments on “Cât exagerează și când are dreptate Dan Petrescu?

 1. https://m.sport.ro/europa-league/zi-istorica-in-europa-league-pentru-echipele-romanesti-experimentul-uefa-care-ne-arunca-in-2021-in-divizia.html

  Romania a intrat oficial (si pe deplin meritat), in categoria C a fotbalului european.Cu siguranță în Conference League premiile vor fi mult mai mici ,asa ca interesul puținilor investitori privati care au mai rămas dupa decimarea lor de către “statul de drept” va tinde spre zero. Sa ne reamintim ca nu cu mult timp în urmă, adică până în 2010 România avea un fotbal destul de performant concretizat în 5 locuri atribuite echipelor romanesti în cupele europene și calificări notabile în grupele UCL(daca nu ma înșel erai atunci la Unirea Urziceni cu Dan Petrescu).Da, statul a “ajutat” cu adevarat fotbalul românesc ,a ajutat la demolarea lui. Acesta a fost “statul de drept” cu aplaudacii lui din presa sportivă. După opinia mea ,bazata exclusiv pe intuiție ,”statul de drept” spaniol este responsabilul principal al uriasei crize legate de Messi. Eu cred ca ruptura brutală de Barcelona ,club cu care el se identifica, se datoreaza în principal frustrării procesului penal de evaziune fiscală în care el (sau tatăl lui) a fost condamnat, deși cu suspendarea pedepse.Messi era cunoscut ca o persoana neconflictuala și eșecul din semifinala cu Bayern nu justifică refuzul lui încăpățânat și aparent pueril de a contribui la reconstruirea echipei care l-a propulsat pe culmile gloriei sportive.Aceleiasi cauze atribui și plecarea intempestiva a lui Ronaldo de la Real Madrid exact atunci când era în culmea gloriei, după cucerirea a doua trofee de campioana a Europei. Ronaldo și Messi sunt valori de seamă ale industriei de divertisment mondial care este fotbalul și trebuiau tratati cu tact și discretie de organele “statului de drept”.Sunt convins că ei ar fi plătit în liniste tot ce li se imputa.Ei însă au fost umiliti public fără ca cei care au facut-o sa aprecieze reacțiile și consecințele economice nefaste pe plan mai îndelungat. Plecarea lui Messi si Ronaldo din fotbalul spaniol este o lovitură nimicitoare pe plan sportiv și financiar nu numai pentru Spania ci pentru fotbalul mondial.

  RĂSPUNDE

 2. Dan Petrescu a dovedit că este un antrenor de exceptie in fotbalul romanesc si este regretabil că nu a primit o șansă de a antrena o echipă din campionatele de frunte. Aceasta se datorează, cred eu, tocmai pentru ca vine dintr-o tara cu fotbal eșuat, din cauzele pe care le-am expus mai sus. Trist dar adevărat !

  1. Cat privește strategia deja arhicunoscuta a lui Dan Petrescu de a elogia echipele adverse înaintea confruntărilor s-a dovedit una extrem de corecta. Subestîmarea adversarului este cunoscuta de profesionisti ca unul din marile greșeli.Tin sa menționez ca Botoșani și FCSB (în pofida scorului) s-au calificat destul de greu și cu concursul arbitrilor desi au întâlnit formării cvasinecunoscute din tari cu fotbal nu prea dezvoltat. În cazul Botosanilor la penalty trebuia eliminat obligatoriu și apărătorul botosenean care a făcut fault grosolan din postura de ultim apărător. Nu mai vorbesc de ocazia .incredibila ratată hilar de kazahi în ultimul minut. În cazul FCSB a fost ploaie de ocazii la poarta lui Vlad iar penalty-ul acordat românilor a fost mai mult simulat.

 3. https://m.sport.ro/liga-1/motivul-pentru-care-dan-petrescu-nu-se-supara-daca-echipa-lui-rateaza-penalty-uri-ce-era-sa-fac-sa-ma.html

  Am o mare stimă pentru antrenorul Dan Petrescu însă în ceeace privește penalty-urile are o poziție total greșită și neprofesionista care transmite jucătorilor lui un mesaj extrem de negativ. Loviturile de la 11 m reprezintă momente importante al jocului de fotbal și acest lucru este valabil mai mult când este vorba de meciuri decisive cu lovituri de departajare.Dupa cum Dan Petrescu recunoaște dacă marca în acel meci de pomină cu Suedia poate ca România era campioana mondiala. Daca Dan Petrescu vrea sa devină într-adevăr un mare antrenor trebuie sa-si schimbe total aceasta atitudine și să pregătească intens jucătorii din pdv psihologic si tehnic pentru momente cruciale , nicidecum să spună că el pleacă acasă dacă se ajunge la lovituri de departajare. Este o afirmație puerilă, total neprofesionista care nu se cadrează cu un multiplu campion al României. Faptul ca multi jucători au refuzat să execute penalty-urile în meciul cu Dinamo Zagreb denotă o carentă gravă în pregatirea echipei.Asa cum prin antrenamente intense(Deac spunea ca îl durea piciorul de atatea șuturi) Dan Petrescu a adus CFR la o adevărată “stiinta” în executarea loviturilor libere,el sa înceapă să exerseze zi și noapte jucătorii în executia loviturilor de la 11 astfel încât ei să “viseze” aceste executii și el antrenorul Dan Petrescu sa decidă cine bate aceste lovituri.Atunci când jucătorii vor fi deplin pregătiri și pentru aceste momente ei nimeni nu se va mai sustrage și antrenorul va desemna fără teamă cine trebuie sa fie excutantii.

  ***Narcis te rog sa-i transmiti lui Dan Petrescu mesajul meu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *