
George Ogăraru este un exemplu de „aşa da” atunci când vine vorba despre fotbalişti. Carieră minunată de jucator, familie frumoasă cu mulți copii, un nume respectabil în fotbalul românesc. În plus a reuşit să rămână în curtea lui Ajax , o pepinieră a fotbalului european. Este un excelent ambasador al sportului românesc. Am avut bucuria să stau de vorbă cu George și iată ce a ieșit.
Eşti un om de fotbal special, un model de urmat pentru viitorii fotbalişti. Care a fost idolul adolescenței tale din fotbal?
Am început fotbalul înainte de Revoluție și astfel pot spune că am crescut tragând cu ochiul prin gard la marii jucatori ai Stelei, încercând să mă inspir din spiritul și execuțiile lor.
În adolescență visam să ajung ca Dan Petrescu, apoi m-a fermecat George Weah și, mai târziu , când nesperat am făcut pasul către prima echipa a Stelei, am rămas marcat pe viață de contactul cu Marius Lăcătuș, pe care l-am avut coleg , antrenor, naș de cununie și naș al primilor noștri copii.
Care este Top 5 all- time în opinia ta din fotbalul mondial?
Sunt foarte mulți, însă am să mă opresc la 5 care au însemnat pentru oameni mai mult decât evoluția din teren:
- Johan Cruijff (de studiat ce a reușit sa facă acest om după ce a pus ghetele în cui …e fabulos )
- George Weah – Să câștigi Balonul de Aur pentru ca mai apoi sa devii președintele țării…nu cred că va mai reuși cineva.
- Zinedine Zidane a câștigat tot ca jucător, câștigă tot ca antrenor. Foarte mult stil, bun simț și de o inteligență ieșită din comun.
- Paolo Maldini sau jucatorul perfect …din toate punctele de vedere!
- Leo Messi.
Îmi poți spune în cateva fraze ce înseamnă Ajax pentru dezvoltarea și afirmarea unui fotbalist?
Este o provocare să pot cuprinde în doar câteva fraze întreaga filozofie a Ajax-ului…Am experimentat, atât în cadrul primei echipe, ca jucator, dar mai ales în academie, ca antrenor, acest stil unic de abordare și educație specific Ajax. Acolo se pune accentul pe dezvoltarea personalității jucătorului, împletită fin cu responsabilizarea acestuia. Toate acestea, în paralel cu educația fotbalistică dusă până la cel mai mic detaliu tehnico tactic.
Întrebarea actualei generații la care încă nu avem un raspuns complet.
De ce nu mai reuşesc în Europa jucatorii români? E vorba de un decalaj fizic, mental, unde e problema în opinia ta?
Consider ca în ultima perioadă s-au sărit pași importanți în educația tinerilor fotbalişti. Când spun educație, privesc în ansamblu, nu mă refer doar la antrenorii care au acces la copii două ore pe zi. Presiunea artificială orientată negativ pe copii să obțină rezultate imediate, la vârste fragede, cu orice scop și sacrificiu, îndepărtează la vârsta pubertății un procent de 70% dintre jucători. Dacă înțelegem că acest procent este şocant, putem discuta despre un sistem educațional greșit, care împiedică dezvoltarea emoțională și intelectuală a sportivilor până la nivelul dorit de maturitate. Când profesorii pun accentul greșit, elevii se exprimă pe măsură.
„Este posibil ca experiența mea ca antrenor la Ajax să îmi îngreuneze disponibilitatea de a practica această meserie în orice fel de condiții”
Aminteste-ți, te rog, un meci de referință pentru Steaua, Ajax si pentru naționala României.
Steaua -Rapid 0-0, Lia Manoliu, 2006, sfert de finală Cupa UEFA
PsV -Ajax 1-5 , Eindhoven 2007,
România – Olanda , 2007, Constanța, Preliminarii euro 2008
Ai o familie frumoasă și numeroasă. Cei mici practică vreun sport?
Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu 5 copii sănătoși și ei sunt cea mai mare bucurie a noastră. Fetele au înclinare către balet și coregrafie, băiatul mijlociu și cel mic au talent și abilitați pentru orice sport, iar cel mare s-a dedicat muzicii. I-am încurajat pe toți să încerce mai multe domenii și să le combine cu sportul ca activitate sănătoasă, nu încercăm să-i persuadăm spre a merge la un nivel profesionist într-o direcție fără ca ei să aibă motivația necesară pentru acea activitate.
După retragere ai experimentat și antrenoratul, dar si managementul sportiv. Pe ce linie vei continua în următorii ani?
Este posibil ca experiența mea ca antrenor la Ajax, într-un mediu profesionist de cel mai înalt nivel, să îmi îngreuneze disponibilitatea de a practica această meserie în orice fel de condiții sau sub orice tip de management. Astfel m-am confruntat cu situații în care am refuzat cluburi importante din Liga 1 considerând ca prăpastia între cele două experiențe ar fi fost prea mare și imposibil de acceptat. Postura de manager sau director sportiv mi-a surâs în momentul în care am realizat că ar fi păcat să nu folosesc toate cunoștințele și mediul relațional create în tot acest timp petrecut în Occident. Pentru viitor sper să pot îmbina cele două ramuri , banca tehnică și managementul sportiv într-un proiect care să merite tot efortul și dedicarea.
„Perez avea mereu o carte groasă în mână. Edgar Davids studia între antrenamente economie și se pregătea de examenele pentru master.”
Care este abordarea tinerilor fotbalişti în Olanda, continuă studiile la un nivel acceptabil sau merg exclusiv pe fotbal?
Mă bucur de această întrebare pentru ca îmi oferă ocazia sa vorbesc despre unele valori care “se poartă” la cel mai înalt nivel profesionist.
Jaap Stam , unul dintre cei mai buni căpitani pe care i-am avut în carieră este un tip super educat , cu un bun simț deosebit, tată a 4 copii. Keneth Perez avea mereu o carte groasă în mână. Edgar Davids studia între antrenamente economie și se pregătea de examenele pentru master.
Ajax deține propria școală în cadrul academiei. Jucătorii care sunt în urmă cu studiul nu au acces la antrenamente. A merge exclusiv pe fotbal înseamnă expunere la un risc foarte greu de gestionat pe care olandezii nu vor să și-l asume.
Ai o poziție publică în ceea ce priveşte conflictul CSA-FCSB sau eviți subiectul?
Spuneam mai devreme că am început fotbalul la Steaua, în 88’. Fără acea mică întrerupere cauzată de Revoluția din Decembrie 89’ am făcut tot junioratul la zi, până în 98, când am debutat la echipa mare într-o echipă antrenata de Emerich Ienei, avându-i colegi, printre alții, pe Lăcătus, Belodedici și Ilie Dumitrescu…
I-am avut drept conducători pe Generalul Oțelea, apoi Ion Alecsandrescu , Marcel Pușcaș , Viorel Păunescu și, spre final, pe George Becali.
În tot acest timp am jucat și m-am antrenat doar în Ghencea.
Pentru mine Steaua nu poate fi altundeva decât în Ghencea. Nu pot avea o altă reprezentare a siglei decât cea de care m-am îndrăgostit în copilărie și pe care am purtat-o pe tricou mai târziu.
Eu nu sunt instanță ca să mă pot poziționa public în ceea ce privește un conflict de acest gen, însă pot decide pentru mine locul pe care îl numesc acasă.
Nu mă feresc de acest subiect, deși este unul foarte delicat. Încerc să fiu corect și echilibrat. Mai cred că, în acest moment, Steaua este ca floarea aceea crescută prin asfalt care aduce aminte de un lan frumos de maci peste care s-a turnat. Suporterii echipei tot udă asfaltul de câțiva ani în speranța că totul va fi ca înainte.
Dacă cei responsabili nu vor aduce specialişti care să între cu pickhammer -ul, să aducă pământ proaspat și sămânță bună, nu văd cum ar putea culege roade bogate…
„Mihai este un exemplu despre care trebuie să se vorbească în şcoli, facultăți, în biserică, biblioteci, cinematografe și presă”
Povesteşte-mi, te rog, din planurile viitoare ale fundației Mihai Neşu, un proiect unic in lumea fotbalului nostru, la care ții atât de mult.
Mihai este un exemplu al zilelor noastre, despre care trebuie să se vorbească în şcoli și facultăți, în biserică, în biblioteci și cinematografe, în presă…în toate mediile care răspund de educarea unei națiuni.
Proiectul noului centru caritabil de la Oradea menit să deservească aproximativ 300 de beneficiari este o nevoie a copiilor cu boli neuro-motorii pe care Mihai și-a asumat-o în locul statului român.
Acest nou proiect se întinde pe 2-3 hectare, va oferi toate tipurile de tratamente necesare copiilor bolnavi de acest gen și este în stadiu de implementare.
Cum și cât lucrează, lupta lui zilnică, minunile ce sa petrec zilnic cu el și în jurul lui sunt materiale de studiu și inspirație pentru noi toți.
https://m.digisport.ro/fotbal/liga-1/fanii-fcsb-ului-lovitura-de-imagine-emeric-ienei-e-noul-presedinte-mesajul-marelui-antrenor-pentru-gigi-becali-873862
Un interviu cu Jenei despre ce a fost, ce este si mai ales ce ar trebui sa fie Steaua ar fi cel mai indicat . El vorbește despre o schimbare de mentalitati
Ăsta este “cuiul lui Pepelea” !😊
În ceeace privește metafora lui Ogararu despre CSA am urmatoarul comentariu : acest club nou apărut artificial după aproape 20 de ani de dispariție, a fost reinfiintat(cu finanțare publică) nu din dragoste pentru fotbal ci din ura și dorința de înavuțire nemeritata pe seama lui Becali care cu toate păcatele lui iubește cu patimă fotbalul românesc și a salvat brandul de la dispariție atunci când în 2003 Steaua adevărată era în situație de faliment . De aceea aceea “floare din pavaj” este una artificiala, de plastic și de aceea oricât ar uda-o suporterii ea nu va crește niciodata.Trist dar adevărat 🙂