Oțelul

Colaborarea cu primul reprezentant al Bundesligii în Romania, Ewald Lienen, a fost pentru mine, ca director executiv la Oțelul, o experiență unică. Situația în care se afla clubul în sezonul 2013-2014 m-a determinat să aduc un om cu experiență din fotbalul german.

Când Tudor Guțilă, un excelent agent și scouter mi-a prezentat cu multe argumente această perspectivă, am acceptat imediat.

Cu toate tensiunile dintre Dan Adamescu şi clubul de tradiție gălățean, Adamescu a îmbrățişat imediat propunerea mea, fiind şi vorbitor de germană. Deloc ieftin – și pe deplin justificat – acest efort financiar era pentru îndeplinirea obiectivului: salvarea de la retrogradare. Locul 10 din 18, la două puncte de locul 8 deşi virtual retrogradați la un moment dat.

Lienen şi-a început cariera de antrenor la echipa secundă a celor de la MSV Duisburg, trecând apoi principal  la prima formaţie. A mai antrenat apoi la Hansa Rostock, FC Koln, Tenerife, Moenchengladbach, Hannover, Panionios, TSV 1860 Munchen, Olympiakos şi Arminia Bielefeld. A fost de asemenea asistentul manager al lui Jupp Heynckes la Tenerife.

Începutul n-a fost deloc grozav 😋. Primele trei meciuri, tot atâtea înfrângeri.  Deja mailul era plin de noi propuneri, telefonul plin de ironii😋. Alte trei jocuri, o singură victorie şi a urmat iarna salvatoare cu o pregătire perfectă în Spania.

Când antrenorul cu care lucrezi și care, în ciuda rezultatelor, munceste, caută soluții, e implicat impune disciplină și respect, e tot ce ai nevoie, să-l susții cu putere fără să te uiți la clasament.

Galeria Oțelul a fost unică!

Dar altceva e memorabil și cu drag vă împărtăşesc.

Meci decisiv cu Poli Timişoara la Galați. În urmă cu doi ani meci pentru titlu, acum jocul salvării pentru ambele echipe. Mergem impreună la Adamescu şi-l rugăm să permită intrarea liberă pe stadion, având nevoie de suporteri ca de aer.

Parcă a intrat tot oraşul în stadion, iar galeria a fost atunci unică. Probabil cea mai frumoasa galerie din Moldova.

Ewald, la obişnuita noastră cafea din ziua premergătoare jocului, are doua propuneri care s-au dovedit geniale: hotărăşte să nu ținem echipa în obişnuitul cantonament și jucătorii să vină cu două ore înainte de acest joc decisiv.

Argumentele sunt simple. Nimic nu te motivează mai puternic decât anturajul unic al familiei, fiind exclus ca vreun jucător în preziua jocului să nu fie profesionist, cu miza salvării pe teren. În plus, mă intreabă cum cultivăm responsabilitatea jucătorului de a respecta sarcinile tactice dacă nu cerem aceeași responsabilitate şi în afara terenului.

Plângeam noi, plângea şi Ewald…

A doua măsură e unică din cunoştința mea. Decide ca şedința tehnică dinaintea jocului s-o susțină altcineva în locul său.

Cu 10 minute înainte de ieşirea la încălzire, intru în vestiarul plin de antrenori, jucători și staff medical, cu menajera clubului, magazionerul și şoferul de autocar!

Din punctul său de vedere nu mai avea nimic de spus. Eu, de asemenea, epuizasem toate formele de motivație, cu excepția banilor care ne lipseau cu desăvârşire.

Rând pe rând cei trei oameni deosebiți, de ani de zile în slujba vestiarului, şi-au exprimat în lacrimi, dorința de victorie şi implicit de menținere pe prima scenă fotbalistică.  Plângeam noi, plângea şi Ewald deşi nu înțelegea româneşte😁.

Precum leii s-au luptat câteva minute mai târziu în fața unui stadion întreg şi prin golul lui Lovin am reuşit victoria, iar Oțelul n-a retrogradat.

E lecția germană predată în Liga 1.

narcis
iulie 22, 2020

1 comments on “Bundesliga, Ewald Lienen şi lecția germană predată la Oțelul Galați

  1. Bravo Narcis, ai talent ! 🙂
    Povestirea este interesantă pentru că are “rim” .Rirmul interior al unei scriituri este la fel de important ca ritmul unui joc de fotbal.Un joc care nu are ritm este enervant si greu de vizionat.
    Istoria cluburilor Otelul Galati și Unirea Urziceni laolaltă cu istoria recenta a cluburilor Progresul București, Rapid București, Steaua București, Dinamo București, Farul Constanta, UTA, Petrolul Ploiești etc, etc etc arata ca incontestabil fotbalul românesc stă pe “picioare de gaina”.De aceea eforturile unor oameni de fotbal autentici se pierde în van.
    Îmi exprim încă odată regretul ca din cauza unei decizii complect aiurea scurta ta colaborare la FCSB s-a terminat intempestiv, tocmai când împreună cu Vintilă ati reușit să redresati echipa care juca bine și avea șanse la titlu.
    “Cooperativa munca în zadar” ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *