
Fotbal sau carte? Du-te la scoala! Permanenta framantare a parintilor! Mai e nevoie de scoala daca ,,briliantul” meu de acasa ,,ascunde” mingea inca din clasa a 4-a? Parerile sunt, ca de fiecare data, impartite. Negresit, doar o parte are dreptate, cu exceptiile care confirma regula (vezi cazul Cristiano Ronaldo care a absolvit doar clasa a 6-a).
Sportul de performanta, fara o pregatire scolara de baza, macar acceptabila, nu poate avea suflu. Vizavi de prima categorie, imi amintesc de tatal fratilor Costea (Mihai si Florin), care recomanda tuturor parintilor prin intermediul presei, acum 9 ani, sa nu lase micii fotbalisti la scoala, ca nu ajuta la nimic. Am lucrat cu amandoi la Steaua si, pe langa talent imens, nu duceau lipsa nici de educatie, erau caractere frumoase… dar oare i-a ajutat sfatul?
„Nu este nicio rusine sa recunosc faptul ca i-am sfatuit pe baietii mei sa se ocupe exclusiv de fotbal, lasand scoala la o parte. Am fost convins mereu ca nu poti sa faci si carte, si sport, asa ca le-am zis: „Vreti sa ajungeti fotbalisti? Lasati cartea!” Asta e secretul reusitei copiilor mei”, a declarat tatal fotbalistilor, undeva prin 2009.
Fotbalisti foarte buni au ajuns amandoi, dar potentialul era imens. E doar un exemplu din fotbalul mare romanesc, dar in aceasta dilema isi regasesc framantarile multi parinti anonimi care ne inconjoara si cer sfatul. Nu am sa dau exemplul personal ca sfat, dar pot sa le spun asa:
1. mintea antrenata ajuta sa iei decizii rapide in fotbal si in viata in regim de criza de timp si spatiu.
2. in fotbalul mare se masoara nivelul de inteligenta ca filtru eliminatoriu de selectie. Aici putem include si Sportul Studentesc, Viitorul, din fotbalul nostru.
3. peste ocean, in SUA , in campionatele colegiilor, media scolara insoteste baschetbalistul catre performanta ca si criteriu de departajare. De altfel, mandria scolii e la fel de mare cand se prezinta jucatorul, colegiul si media scolara optinuta. Poate nu intamplator am remarcat mereu, cu usoara invidie, ca baschetbalistii au un discurs mult mai elevat si bine structurat decat noi, fotbalistii.
In fine, nu pot uita ca acum 35 ani, antrenorul de la copii din Focsani, Nicolae Petrea, ne chema duminica in zi de meci cu carnetul de note pentru a fi autorizat copilul ca merita sa incerce performanta. Le spun deseori parintilor ca dintr-o grupa de 15 copii, daca ajung 2 in Liga 1, antrenorul devine celebru deja. Si ce facem cu restul de 13 care aleg o scoala sportiva mediocra? Ce facem daca descoperim o afectiune care ne obliga sa oprim activitatea la 18 ani? In Europa aceasta categorie de ,,13″ jucatori este foarte atent indrumata catre alte categorii ale societatii, investindu-se sume importante. Iata ca si ghinionul sau norocul se pot antrena. Astfel, cel mai fin dribleur de 10 ani poate deveni IT – istul multinationalei x, portarul devine cantaret de clasa mondiala (Julio Iglesias) sau golgheterul, neuro-chirurg de renume.
De fapt, imi doresc ca niciunul dintre cei 15 sa nu ajunga, intr-un final, precum marele Paul Gascoine, unul dintre cei mai talentati adversari pe care i-am intalnit. Desi s-a bucurat de o cariera extraordinara ca fotbalist, viciile si viata dezordonata l-au aruncat in anonimat si la un pas de moarte.
Un subiect foarte important atins in acest articol ce tine foarte mult de perioada junioratului ! Mulți vor înțelege dacă vor studia /citii articole ca acesta de unde vor invata și vor vedea avantajele și dezavantajele care reies din subiect .
Domnule Narcis Raducan implica-te pentru a prelua cat mai rapid presedentia ligii profesioniste de fotbal, Liga1, cat mai exista ea, inainte de preluarea ei benefica de FRF care poate sa o organizeze mai eficient, in structurile sale, cu mai putine cheltuieli si mai benefic si in interesul intregului fotbal romanesc. Privitor la subiectul pus in discutie sunt total de acord cu punctul de vedere pe care il sustineti , mai mult societatea trebuie educata si convinsa ca un copil, elev, student, poate face si scoala si sport, respectiv fotbal, simultan si la cel mai mare nivel, inclusiv ca profesie profesionista. In alta ordine de idei dar pe acelasi subiect sustineti, sunteti persoana publica, regula 2U19, intelegeti ca varianta benevola propusa de dumneavoastra de obicei e ne functionala, greoaie, greu aplicabila si sparge in mod nejustificat unitatea de implementare a acestei reglementari revolutionare. Deci 2U19 cat mai rapid.